Očkovacia ruleta: skúsenosti, riziká a alternatívy — 50. Prírodná a prirodzená starostlivosť o deti

06.08.2017 16:09

Australian Vaccination Network (AVN) Inc.1998 (prvé vydanie)ISBN: 1329-4873

 

       Z knihy Vaccination Roulette: Experiences, risks and alternatives
       časť strany 165 a stranu 166 z angličtiny preložil Ing. Marián Fillo.

 

<<< predchádzajúca kapitola       obsah knihy       nasledujúca kapitola >>>

 

Prírodná a prirodzená starostlivosť o deti

obálka knihy „Vaccination Roulette: Experiences, risks and alternatives“    Najlepšími lekármi, akých kedy budú mať vaše deti, ste vy — rodičia. Čím dlhšie liečim deti, ob­zvlášť dojčatá, tým viac zisťujem, že hlavnou príčinou ich opakujúcich sa zdravotných problémov je zlá strava alebo prejedanie sa alebo priveľa jedla, ktoré nedokážu správne stráviť. Rád by som to­to tvrdenie zopakoval: Príliš často má dieťa zlú stravu, alebo sa prejedá, alebo dostáva priveľa jedla, ktoré nedokáže úplne stráviť.

    Výsledkom je systémová zápcha skrz zadržiavanie odpadových látok z neúplného strávenia. Tie­to spôsobujú choroby, hnijú a stávajú sa nakoniec kyslými, čím spôsobujú podráždenie tela. Prízna­ky môžu byť rôzne: od vylučovania hlienu, astmy, podráždenia a narušenia pokožky cez reflux, ko­liku, tak-zvané alergie, nákazy uší, vredy, hnisavé vyrážky, poruchy spánku až po zažívacie problé­my, či dokonca výbuchy zlosti a poruchy učenia. Ak sa tieto ťažkosti nezvládnu správnym spôso­bom, môže to viesť v budúcnosti k ďalším chronickým chorobám.

    Nedávno sa jeden manželský pár vrátil domov a z kuchynských skriniek odstránili všetko jedlo, ktoré som im odporúčal vyradiť s jedálnička ich dieťaťa. Na ich prekvapenie takmer všetky potravi­ny, čo ich dieťa jedlo, obsahovali tri zložky, ktoré — ako som zistil — prispievajú k zdravotným ťažkostiam ich dieťaťa.

    Prieskum v USA zistil, že 16% detského jedálnička pozostáva z týchto troch skupín potravín:

  1. pšeničné výrobky
  2. mliečne výrobky
  3. cukry

    Takmer vždy musím znížiť príjem týchto troch skupín potravín v jedálničku chorého dieťaťa. Väčšina rodičov bude prekvapená, aké množstvo týchto troch skupín potravín ich dieťa pravidelne zje.

    Prvá vec, ktorú sa učíme v škole výživy, je, že to jedlo, po ktorom dieťa priam dychtí, je s naj­vyššou pravdepodobnosťou práve to jedlo, ktoré mu spôsobuje najviac problémov. Znie to ako protirečenie, ale pomyslite na chvíľu na ľudí, závislých na drogách. Aj keď daná látka nie je pre nich dobrá, ich telo si ju — zdá sa — žiada a bažia po nej. Nad tým sa treba vážne zamyslieť.

    Pozrime sa teraz na základy a pár dobrých nápadov o výžive seba a svojich detí. Jednoducho po­vedané: potrebujeme živé jedlo pre naše živé telo — jedlo, ktoré nám robí dobre, vďaka ktorému dobre fungujeme a dobre sa cítime. Je to takto jednoduché. Zásadne jedzte prirodzené a nerafinova­né (priemyselne nespracované) potraviny. Založte svoj jedálniček na čerstvom surovom ovocí a ze­lenine, ktoré poskytnú základ toho, čo naša telesná chémia potrebuje. Tieto potraviny sú nielen naj­lepšími čisto horiacimi pohonnými látkami, čo poháňajú telo, sú to aj potraviny, ktoré telo počas trávenia čistia. Ovocie a šalátová zelenina sú metlami, čo pozametajú telo. Ak postavíte aspoň dve z vaších denných jedál na surovom ovocí a zelenine, mnoho z vašich denných výživových potrieb bude tým pokrytých. Tieto potraviny poskytujú základné suroviny pre chod, údržbu a obnovu živé­ho tela.

    Živé potraviny sú zďaleka to najrozumnejšie, na čom založiť svoj jedálniček. Sú výborným zdro­jom biologickej energie, vďaka ktorej funguje trávenie najvýkonnejšie. Sú tiež najlepšími živými, vitalitou nabitými potravinami pre živé, vitalitou nabité telo! Jednoduché pravidlo: snažte sa mať aspoň dvoje ovocie, šesť druhov zeleniny (z toho aspoň 3 surové), jedno škrobové jedlo a jedno bielkovinové jedlo denne.

 

Raňajky

    Nech je prvým jedlom vášho dňa čerstvé surové ovocie. Ovocie je najlepším štartom do nového dňa, nehovoriac o tom, že vyčistí vaše telo a — čo je dôležité — aj vašu hlavu! Ak potrebujete nie­čo trochu pevnejšie, dajte si bezlepkové cereálie (ryžové, kukuričné, pšenové apod.) s ryžovým ale­bo sójovým mliekom (sójové by som naozaj neodporúčal — kvôli vysokému obsahu hliníka, gluta­manu sodného i fytoestrogénov — pozn. prekl.). Ako hrianku si urobte ražný chlieb. Raž tvorí svaly, pšenica tvorí tuk! (To je tiež dosť pochybné odporúčanie, pretože ako pšenica, tak i raž obsahuje le­pok a rovnako tak veľmi veľa polysacharidov, teda zložených cukrov, ktoré sa pri trávení štiepia na jednoduché cukry — pozn. prekl.)

 

Obed

    Čokoľvek máte na obed, dajte si k tomu čerstvý zeleninový šalát. Je to tak jednoduché: Jeden ša­lát denne váš ušetrí od návštevy lekára.

 

Večera

    Už ste mali dve jedlá prevažne surové, tak na večeru si môžete dať niečo varené. Dusená zelenina s rybou, kurčaťom z voľného výbehu alebo ešte lepšie: vegetariánske jedlo, napr. avokádo, hnedá ryža, fazuľa, bezlepkové cestoviny, tofu (tofu je zo sóje a k sóji viď vyššie — pozn. prekl.) apod. Jestvuje veľmi veľa skvelých zdravých vegetariánskych jedál, z ktorých si môžete vybrať. V budúc­nosti klesne spotreba živočíšnych potravín, lebo rastliny jednoducho ponúkajú lepšie akostné zdroje bielkovín a živín, pričom rastliny sú zbierané/žaté a nie zabíjané na bitúnku.

 

    Pamätajte: vyberáme si teraz vyššiu cestu!

    Naše telá potrebujú aspoň dva litre vody na chod tráviaceho ústrojenstva. Ak taký objem vody nevypijete, vaše telo musí zrecyklovať to, čo má, takže to musí znovu prefiltrovať cez obličky. To kladie bremeno navyše nielen na obličky, ale aj na pečeň a môže to byť samo o sebe dôvodom úna­vy. Vaše telo tak musí pracovať viac, aby mohlo správne fungovať!

 

    Akú mám kvalifikáciu? Nuž, som naturopat a otec štyroch nádherných, silných a zdravých detí, ktoré nemali žiadne detské choroby! Nie som predajca. To, o čo sa s vami delím, funguje veľmi dobre. Musíte tomu len dať šancu!

 

    Vybraté z knihy Childcare Naturally („Prírodná/prirodzená starostlivosť o dieťa“) od Dr. Petra Edwardsa. Možnosť objednať poštou na adrese (keďže od vydania knihy ubehlo 20 rokov, je dosť otázne, či to stále platí, ale pre úplnosť prekladu uvádzam aj tento odstavec — pozn. prekl.):

P.O.Box 5448
Gold Coast Mail Centre
Queensland 9726
Austrália

Telefón: +61 755 932 488

Dr. Peter W. Edwards

 

<<< predchádzajúca kapitola       obsah knihy       nasledujúca kapitola >>>

 


    Len vďaka dobrovoľným príspevkom čitateľov a poslucháčov môže Sloboda v očkovaní prinášať všetkým ľuďom bezplatne dôležité informácie (nielen) o očkovaní. Ak si myslíte, že naša práca má hodnotu, a ak je to vo vašich možnostiach, prispejte, prosím, na ďalší chod tejto stránky. Každé euro a každý cent je dobrý a srdečne ďakujeme zaň!
    Môžete však priložiť ruku k dielu aj iným spôsobom.