O (povinnom!?!) očkovaní proti chrípke na rádiu Slovensko krátko po poludní 22.I.2013

22.01.2013 23:26

Ing. Marián Fillo

 

       Čitateľmi som bol v diskusii upozornený na krátku pasáž o očkovaní proti chrípke, ktorá odznela v rámci relácie Rádiožurnál o 1200 na rozhlasovej stanici Slovensko RTVS dnes, tzn. utorok 22.I.2013. Keďže zaznelo niekoľko pozoruhodných myšlienok, dovolím si uviesť prepis predmetnej pasáže. Pôvodinu nájdete v archíve Rádiožurnálu. O očkovaní proti chrípke sa hovorí od začiatku 8. minúty.

 


 

hlásateľka: "Chrípka nie je len zdravotným problémom, ale vplýva aj na ekonomiku, zhodujú sa hygienici, ekonómovia aj zamestnávatelia. Podľa odborníkov je vždy lacnejšie očkovanie ako riešenie následných zdravotných problémov."

hlásateľ: "Chrípková sezóna trvá od októbra do apríla, zvyčajne však vrcholí v januári. Úrad verejného zdravotníctva každý týždeň hlási nárast počtu prípadov chrípkového ochorenia. V uplynulom týždni ich bolo približne 60.000. Hlavný hygienik SR Ivan Rovný."

Ivan Rovný: "Chrípka každoročne postihuje veľké množstvo ľudí a nie je len zdravotníckym alebo medicínskym, ale aj spoločenským problémom."

hlásateľ: "Podľa ekonóma Slovenskej akadémie vied a poradcu predsedu vlády Pavla Kárásza má chrípka vplyv najmä na výdavky v zdravotníctve."

Pavol Kárász: "Ak presiahne určitý kritický rozmer, tak môže mať ekonomický dopad, ale v prípade štandardného priebehu, ako sme boli svedkami za uplynulé obdobia, to signifikantný význam na tvorbu hrubého domáceho produktu a na hospodársky rast nemalo."

hlásateľ: "Infekčné ochorenia, medzi ktoré chrípka patrí, postihujú najmä ekonomicky aktívnych, ktorí na pracoviskách či pri presune do práce prichádzajú do styku s ďalšími ľuďmi, a to vytvára dobré podmienky na jej ďalšie šírenie. Hovorí Marián Vitkovič z Nezávislého inštitútu ekonómie. Vplyv epidémií sa dá podľa neho vyčísliť na 4 desatiny až pol percenta hrubého domáceho produktu."

Marián Vitkovič: "Celá diskusia okolo chrípky a okolo prípadných epidémií chrípky sa dlhodobo aj vo vyspelých štátoch orientuje na povinnosť resp. nepovinnosť povinných očkovaní proti chrípke. Na Slovensku keby verejné zdravotníctvo zaviedlo povinné očkovanie proti chrípke a dokonca by ho motivovalo, tak fakticky by potom ekonomika získala."

hlásateľ: "Prezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení Rastislav Machunka hovorí, že vo svojich podnikoch zamestnancom prepláca vakcínu zo sociálneho fondu. Priamy vplyv na hospodárenie podniku vyčísliť nevie, keďže januárový pokles súvisí najmä s nižším počtom objednávok. Svojich zamestnancov Rastislav Machunka motivuje aj možnými postihmi za šírenie nákazy na pracovisku."

Rastislav Machunka: "Priamo mám v pracovnom poriadku, že akékoľvek infekčné ochorenie, ktoré môže spôsobiť nákazu, je porušením pracovnej disciplíny. Čiže môže byť zamestnanec riešený zo Zákonníka práce, pri opakovanom porušení až ukončením pracovného pomeru. Iní zamestnávatelia... Ťažko mne sa za nich vyjadriť. Ja osobne odporúčam, aby sa takto chovali všetci."

hlásateľ: "Erich Potocký, RTVS"

 


Textový prepis a zverejnenie tohto článku zabrali šéfredaktorovi www.slobodaVockovani.sk približne 40 minút čistého času.

Ak sú pre Vás tieto informácie zaujímavé či prínosné, budeme radi, ak našu činnosť podporíte.

 

Diskusia: O očkovaní proti chrípke na rádiu Slovensko krátko po poludní 22.I.2013

Tento Marian Vitkovič

neočkujúci rodič | 27.02.2013

je nebezpecny socialny inzinier z Humenneho, ktory sa hrdi tym, ze este stihol bolsevicku VSE v BA. Je najmudrejsi na svete, ma v osobnom kode potrebu poucovat. Na laviciarskom jetotak (lepsi nazov by bol AJETO.SK) si vybudoval svojimi "antikapitalistickymi" vyplodmi isty naivny fanklub. Tento jeho prispevok k ockovaniu presne ukazuje, ako tito "moderni" komunisti rozmyslaju. Bacha na nich, kolesikov!

Re:Tento Marian Vitkovič

sydneysider | 22.08.2016

Marian Vitkovic je na rozdiel od Vas velmi rozhladeny/ mudry clovek bez paranoidneho/sfanatizovaneho mozgu

To co ten Vitkovic preboha trepe??!!

alena | 28.01.2013

ze: "Na Slovensku keby verejné zdravotníctvo zaviedlo povinné očkovanie proti chrípke a dokonca by ho motivovalo, tak fakticky by potom ekonomika získala." ??!!

- na toto ako prisiel?? akych "faktov" sa drzal,ze mu toto vychadza?? evidentne vychadza z faktov, ze ockovanie proti chripke je 100% ucinne, 100% bezpecne a nema absolutne ziadne neziaduce ucinky, nie je schopne docasne oslabit imunitu cloveka ?? potom mozno ano, ale realita je uplne odlisna !!!
U nas v praci nam tiez zamestnavatel 1 rok preplacal ockovanie proti chripke-vysledok? ziadny ! nemalo to ziadny vplyv na PN-ky! dalsi rok sa to uz neopakovalo...cize ak nieco nefunguje - potom to treba dat "povinne",aby sa docielil zelany predaj zbytocnych a nefungujucich a nebezpecnych vakcin??? aj ti co sa ockovali ochoreli...
Mam XY prikladov len z najblizsieho okolia,kedy vakcina proti chripke urobila ovela viac skody ako uzitku!!
napr. moja babka,kora vzdy ked boli chore (pra)vnucata-vzdy nejake varovala,ked uz bola na dochodku-nikdy neochorela od nich,ale 1 rok ju Dr.nahovorila na vakcinu proti chripke "zdarma" a 3 tyzdne potom lezala v posteli a povedala,ze taku chripku v zivote este nemala a uz sa ockovat nikdy nedala...kamaratkin otec-tiez naletel na ockovanie zdarma-o 2 tyzdne po ockovani ma hrozny krvny obraz-ziadna imunita-prestali sa mu uplne tvorit biele krvinky....dalsi znamy-tiez sa nechal v 60-ke nahovorit-a po 7.rokoch sa mu znova "zrazu" zacala sirit rakovina a za cca 7 mes.zial zomrel...kamaratkina dcera-po ockovani proti chripke dostala taku anginu,ze bola 3 tyzdne doma, a samozrejme jej mama musela cerpat OČR...alebo si spomenme na medializovany pripad otca rodiny,ktory po ockovani ostal v nemocnici 8 mesiacov ochrnuty,musi absolvovat rehabilitacie a znova sa ucit chodit,hybat sa a byt samostatny..Guillan Barre syndrom....kolkozeto je na PN-ke???a kolko este bude?? nebude musiet byt v 40-ke na invalidnom dochodku?! to si fakt mohol tyzden s chripkou vylezat v posteli,ze?? takze,co je tu podla Vas ekonomicke?? A co studia ohl.det s astmou,ktorym sa po ockovani proti chripke pocet astmat.zachvatov a hospitalizacii ZVYSIL?! Aky vplyv to malo na OČR?? O AKEJ EKONOMICKOSTI SA TU PREBOHA BAVIME?? takuto stupiditu moze navrhnut len niekto,kto je ci uz priamo alebo nepriamo financne zainteresovany na predaji tychto neucinnych a nebezpecnych "produktov....a ked tieto "shity" nechcu ludia kupovat dobrovolne a ani platene clanky a rozhovory v mediach nemaju zelany efekt na predajnost a zisk,tak uz ostava len jedine,co? dat to svinstvo ludom, ci chcu alebo nie...povinne...fuj....

.

Lulik | 24.01.2013

keby nejaky Machunkov zamestnanec ochorel na "chripku" aj po zaockovani, tak by pan Machunka co akoze spravil? :-) vyhodil ho aj tak? ved tieto jeho regule su na smiech...

Machunka

Peter | 23.01.2013

Ktovie, ako to má pán Machunka v tom pracovnom poriadku. Lebo ak postihuje šírenie nákazy na pracovisku, tak to má svoju logiku - chorý človek sa má liečiť doma a nie chodiť do práce. Nevidím tu žiadny priamy súvis s očkovaním. Keď som zdravý, tak žiadnu chorobu nešírim, bez ohľadu na to, či som očkovaný. Na druhú stranu, viacero vakcín (napr. proti čiernemu kašľu) len potláča príznaky a tým umožňuje lepšie šírenie ochorenia. To by som chcel teda vedieť, či aj takýchto ľudí by pán Machunka postihoval.

Re:Machunka

Milan | 23.01.2013

A čo nasleduje v prípade odmietnutia preplácanej vakcíny? odmietaš - ochorieš - poletíš.
Motivácia možnými postihmi, t.j. motivácia k vakcinácii - dobrovoľne nasilu. Skutočne inšpiratívne. ...len aby sa očkovanie stalo povinným...

nezávislí ekonómovia alebo lobbisti??

ferko | 23.01.2013

keď očkovanie proti chrípke zavedú ako povinné, snáď sa už ten spiaci národ prebudí :)

je zlé keď slepí vedú slepých...spadnú do jamy
nie je však nič horšieho, keď si slepí myslia, že môžu viesť vidomých :)

myslím , že na tú šaškáreň okolo prasacej chrípky, ľudia len tak nezabudli, ...ako sa hovorí všetko zlé je na niečo dobré, necháme sa prekvapiť...

Re:nezávislí ekonómovia alebo lobbisti??

tsss | 23.01.2013

Uz davno hovorim, ze by mali dat povinne ockovanie vsetkym dospelym bez rozdielu, rovnako ako detom. Pridat ku tetanu a zaskrtu aj cierny kasel, chripku, osypky (straaasny strasiak) a mumps (aby nam nedajboze neostali muzi neplodni). A ako ceresnicku HPV pre vsetky zeny aj muzov (vsak uz neplati, ze ockovat HPv len dievcata pre prvym pohl. stykom a dokonca vraj vakcina chrani aj muzov!)
Ale nielen uzakonit ako povinne, ale aj patricne sa vo vsetkych mediach vyhrazat, ako budu kontrolovat, ako budu lekari oznamovat kazdeho odpieraca na hygienu, naparia pokutu 331 eur a pod.
POTOM by sme sa spamatali, vratane tych tam hore.

velke mnozstvo

tsss | 23.01.2013

pre pana Rovneho - co je to VELKE MNOZSTVO LUDI?
Kazdy posluchac si predstavi ine cislo. Toto je fakt uz vyvolavanie paniky verejnym predstavitelom. Ale vsak vieme, odkial vietor fuka... :-P

pre pana rovneho

anka miskova | 23.01.2013

ako moze reprezentovat zdravotnick lobby tak prekrmeny clovek

Re:pre pana rovneho

hafi | 23.01.2013

Správny postreh...pán Rovný môže robiť reklamu na hamburger, alebo pneumatiky a nie na zdravie ,preboha...ozaj nechápem, čo má on osobne spoločné zo zdravím...balon obalený lojom...

chrípka z vakcíny

Lucia M. | 23.01.2013

Ked ešte jedna moja známa pracovala v školstve, preplácala im škola vakcínu proti chrípke a všetky učitelky okrem tejto +ešte jednej sa dali zočkovať. Komplet všetky učitelky okrem týchto dvoch mali chrípku !!!! Ekonomické jak sviňa by som povedala

Re:chrípka z vakcíny

ferko | 23.01.2013

čo si pamätám, raz v živote som mal tú echt chrípku, nepustila ma do práce, či som chcel alebo nechcel musel som ju vyležať, a to je dobré, nešíril som nákazu, megadávky odšťaveného citróna, čaje, tekutiny a po týždni som sa cítil ako znovuzrodený, ale čo tiež poznám známych, ktorí naleteli očkovaniu proti chrípke, ju aj dostali a ešte v horšej forme než som mal ja neočkovaný, maródovali dlhšie a trvalo im aj mesiac-dva, kým sa dostali ako tak do formy, ale aspoň sa poučili, a o očkovaní nechcú počuť, v chrípkovej sezóne občas do nich zabrdnem, či sa nezabudli dať zaočkovať, svorne tvrdia že "zabudli" raz im stačilo :)))

co je chripka podla nich

tsss | 23.01.2013

Premyslam vzdy, ked pocujem alebo citam niekde o chripke, chripkovej sezone a ockovani, ci si ludia vlastne uvedomuju rozdiel medzi chripkou a virusovym ochorenim spojenym s kaslom, nadchou a pod., ktore nieje sposobene chripkovym virusom.
Jasne, chapem, ze pre farmabiznis je prospesne podporovat nevedemost ludi, ktori vsetky virozy povazuju za chripku. ALe hneva ma, ked pocujem, teraz kazdotyzdenne statistiky "pocet chripkovych ochoreni vzrastol o...". To slovo "chripkovych" evokuje, ze vsetko je chripka, ze jej je naozaj vela a ze je teda naozaj velkou hrozbou a skor podlahnu ockovacej propagande. Takisto statistiky na skolach - deti skor (a to v drvivej vacsine, som presvedcena) ochoreju na nejaky iny virus, nez na chripku, jasne, odovzdavaju si nakazu, viacero ich ostane doma a uz sa vytiahne do medii, ako sa siri chripka.
Z vlastnej skusenosti este pridavam, ze ja osobne som sa s chripkou za cely svoj zivot stretla len raz. A to ju mal moj otec. Tiez len raz. Pred par rokmi som sa v zimnom obdobi, ked radia boli plne chripkovej epidemie, pytala sestricky u nasej pediatricky, ci zaznamenali chripku. Odpovedala, ze su deti viac chore. NA moju doplnuju otazku, ze mam na mysli tu naozajstnu chripku, sposobenu chripkovym virusom, odpovedala, ze tu teda este nie. A to neverim, ze keby nejake dieta chripku naozaj malo, tak by sa tam s nim rodic v ambulancii neukazal (jednak kvoli tomu, ze by ho stav dietata urcite vylakal, a tiez skolopovinne deti potrebuju ospravedlnenku od lekara).

Tiez ma vytacaju reklamy na volnopredajne lieky typu Coldrex (na ostatne si ani nespomeniem, telku nesledujem, ale ked uz aj zapnem, vzdy sa tam nejaky zazracny liek, ktory nas dostane z chripky, objavi). Spomeniem len reklamu s tym zachranarom na skutri, ktory chudacik mlal chripku, slahol si nejaky uzasny praskovy pripravok do horucej vody a hned bol fit, nasadol na skuter a frcal zachranovat ludi. Ked mam tuto myslienku dotiahnut do konca, tak ten chlapik bol krajne nezodpovedny, pretoze sice potlacil priznaky svojej choroby, ale chorobu rozsiroval dalej (ani vyrobca toho uzasne preparatu nemoze dokazat, ze by uzitim tohto elixiru definitivne zabil v sebe aj posledny virus, ktorym by mohol nakazit dalsich). Cize aj ta reklama vlastne nabada ludi na sirenie infekcnych chorob.
Pan Machunka.... hm, cisty alibizmus. To akoby zamestnancom nakazal - ockujte sa, ked aj tak nahodou ochoriete, nadopujte sa paralenom, antitusikami a zapchajte si nos, nech ani nahodou tu nevidim nejaky sopel alebo nepocujem zakaslanie. Alebo je taky uvedomely, ze v tom prac. poriadku ma napisane vysvetlenie - papajte teda vitaminy, kupujte si zdravu stravu, dam vam taku vyplatu, aby ste si ju mohli dopriat, a keby ste nahodou ochoreli, len mi zavolajte, ze lezite v posteli a potite sa, ja vam dobu liecby odskodnim tak, aby ste to nepocitili na vyplate, kedze marodka zamestnancom v inych podnikoch tak velmi ukrajuje z vyplaty.
A vlastne je to aj smiesne - ako dokaze zamestnancovi, ze siril nakazu? Jedine za by to bola nakaza kvapavky, to by sa zdroj este dal najst. Ale chripky? Fakt neviem, ci sa smiat, alebo...

A pan Rovny... ten by mal skor sirit osvetu a vysvetlovat ludom a hlavne hlasatelom v mediach, ze nieje vsetko chripka a ze pojem "chripkova sezona" a "chripkove ochorenia" je len ilustracny a nevystihuje pocet skutocnych ochoreni sposobenych chripkovym virusom, proti ktoremu sa ockuje. Ale to by sa asi farma lobby nepacilo, co...

Re:co je chripka podla nich

stara mama | 23.01.2013

asi zdravotníci majú problém rozoznať chrípku od angíny alebo obyčajného prechladnutia, lebo poďla toho, čo hovoria už takéto choroby neexistujú a všetko zhrnuli do jedného názvu "chrípka" Dnes už je všetko chrípka aj keď mate nádchu !! Z mojho najbližšieho okolia, všetci tí, ktorí boli očkovaní proti chrípke, tak ju aj dostali a pekne z ostra aj s patričnými následkami !! A keď budú trvať na tom zamestnávatelia, ktorí určite za toto dostanú pekný bakšiš po farma lobby, tak my budeme trvať na tom, aby v prípade nútenia a následného očkovania boli oni nútení ak chrípku dostaneme kompenzovať rozdiel PN oproti zárobku, alebo záruku, že tú chrípku naozaj nedostanem ! Zaujímavé je, že také vitamíny by ich prišli oveľa lacnejšie a to aj pre sociálny fond a aj pre zravotníctvo !!! Tak toto je teda ekonomika, preto to takto všade vypadá...... smutné !!! A jediný kto zas z toho vyjde v pluse bude hádajte kto ????

Re:Re:co je chripka podla nich

tsss | 23.01.2013

Ved o tom som premyslala - ze vsetko sa zvaluje na chripku. Anginu este rozoznaju - na tu este stale davaju vo velkom ATB. Ale nadcha, kasel s teplotou, to je vsetko "chripka". Debatim s kamoskou, a ona vravi, ze mala je chora, ma chripku. Pytam sa - naozaj chripku? Taku tu, co pride zcista jasna, odvali ta do postele, ze ani na zachod nedojdes, bolia ta klby, svaly, hlava... Nie, taku nie, ale kasle a sopli.
Castokrat k tomuto prispievaju aj lekari. Aby pacientom zjednodusili porozumenie ich stavu, tak im hovoria hluposti. (uz som sa stretla s tmy, ze vyrazky dietata boli pomenovane "kozna chripka", a na pasovy opar mojej mamine sestricka povedala, ze je to "nieco ako kozna chripka". A opat sme pri chripke ako synonyme na viroza. Je to sialene, ked vidime dosledky tohto zamienania.
A viem, su ludia, ktori potrebuju od lekara pocut, aka je vazna ich choroba (a slovo "chripka" znie tak strasidelne, kedze sa prepiera dennodenne v mediach ako hrozna choroba) a tiez dostat aspon nieco na predpis, aby sa citili lepsie.. Ked uz nic, tak aspon paralen (akoby to boli cukriky, pritom pekne svinstvo), nieco od kasla nieco do nosa (to ma tiez vytocilo, ked som videla v mamickovskom casopise reklamu na Nasivin s antivirotickym ucinkom!!! do rima na obycajnu nadchu, to je ako s kanonom na zajace, nehovoriac o tom, ze od malicka sa do deti pchaju lieky, polemizujem sama so sebou aj o tom, ci tieto lieky neskodia aj v tom smere, ze detom neumoznia vysporiadat sa s jednoduchou nakazou vlastnymi silami, ci organizmus "nezlenivie").

Re:Re:Re:co je chripka podla nich

Majka | 23.01.2013

Suhlasim s tss, ja som mala chripku dvakrat v zivote = oba razy horucky cez 39 a dva tyzdne v posteli. Trapnu nadchu mam aspon trikrat rocne, ale odkedy ju liecim len homeopatikami, tak prejde omnoho rychlejsie a zaobide sa to bez prieduskovych nasledkov.
A s liekmi pre male deti sa to extremne prehana = rastu zubky, dajme na to gel (s lidokainom), pripadne nurofen nech sa pekne vyspi. A niektore stare rakety s ich predpotopnymi nazormi na dlhodobe dojcenie, no skoda hovorit.

Re:co je chripka podla nich

suzi | 11.02.2013

Mám päť detí, z toho štyri boli počas januára choré v priebehu dvoch týždňov. Ani jedno nemalo chrípku!!! - zápal priedušnice, zápal priedušiek, a podľa výterov mal jeden hemofila a pneumokoka a druhý zas úplne niečo iné... A pritom všetkým rovnako tieklo z nosa a kašeľ bol tiež podobný...

Záznamy: 1 - 18 zo 18

Pridať nový príspevok