Jediná vakcína na alergie, ako senná nádcha, astma či ekzém, je na ceste

04.08.2010 01:31

Telegraph.co.uk - 22.VI.2010 - Andrew Hough

 

       Pôvodný článok "'One size fits all' allergy jab for hay fever, asthma and eczema on the way"
       z angličtiny preložili Peter Plajdičko a
Ing. Marián Fillo.

 

       Mohla by byť dostupná do niekoľkých rokov, zaznelo na konferencii.

       Švajčiarski výskumníci tvrdia, že alergie ktoré znepríjemňujú životy 10 miliónov Britov, by mohli z väčšej časti pominúť použitím jedinej vakcíny. Na alergiologickej konferencií v Londýne zaznelo, že vakcína odstráni astmu, ekzém, sennú nádchu a dokonca aj alergiu na arašidy. Vakcína by mohla byť bežne dostupná do 4 až 5 rokov.

       Odborníci hovoria, že ak bude vakcína známa pod menom CYT003-Qbg10, ktorá bola testovaná na ľuďoch, správne vyvinutá, stane sa kráľovnou všetkých vakcín vďaka jej schopnosti odstrániť viacero alergií naraz. Bola by to vítaná správa pre jedného z piatich Britov, čiže pre 10 miliónov ľudí, ktorí trpia na sennú nádchu.

       Zo skúšok vykonaných vedcami z Cytos Biotechnology, firmy sídliacej v Zürichu, vyplýva, že účinok vakcíny v udržiavaní astmy pod kontrolou je takmer tak dobrý ako účinok steroidov.

       Jadro vakcíny tvoria kusy syntetickej (umelej) DNA podobné tým, ktoré sa našli v pôvodcovi tuberkulózy. DNA oklame telo, aby si myslelo, že čelí útoku nebezpečného hmyzu, a naštartuje viac-smernú imunitnú odpoveď.

       Spolu 63 astmatickým pacientom bola podávaná buď vakcína alebo „prázdny liek“ v priebehu dvoch-troch mesiacov. Výskumníci zistili, že vakcína zníži astmatické záchvaty a symptómy o tretinu. V inej skúške jedna injekcia týždenne počas jeden a pol mesiaca množstvo tečenia z nosa a svrbiacich očí o 39%.

       Dodali, že kvalita života sa zvýšila o 42%. Dr. Wolfgang Renner, výkonný riaditeľ Cytosu povedal pre Daily Mail, že výsledky boli úžasné. „Myslíme si, že je to mechanizmus vhodný na všetko,“ povedal. „Sme tým veľmi nadšení.“

       Dr. Renner navrhol, aby prvá veľká štúdia na ľuďoch začala budúci rok, a vakcína by mala byť dostupná v priebehu niekoľkých rokov. Hovorca Allergy UK povedal: „Znie to ako veľmi sľubná liečba, ktorá dáva nádej ľuďom s príznakmi vážnej astmy/alergie, pre ktorých je bežná liečba nedostatočná, ale treba ešte prejsť dlhý kus cesty, kým bude vakcína dostupná.“

       Leanne Metcalf, riaditeľ výskumného oddelenia Asthma UK, dodal: „Vyše 75% astmatikov má aj alergiu, ktorá môže často vyvolávať príznaky astmy. Sme preto nadšení z potenciálu tejto vakcíny, ktorá pre ľudí s astmou a alergiami znamená skutočnú zmenu, obzvlášť keď (ako ukázali klinické skúšky) má len málo nežiadúcich účinkov.“

       NHS (= National Health Service = štátne zdravotníctvo vo Veľkej Británii - pozn. prekl.) v súčasnosti odhaduje, že okolo 10 miliónov Britov trpí príznakmi sennej nádchy – ako je tečenie z nosa a svrbenie očí – na jar a v lete, keď trávy a stromy vypúšťajú do ovzdušia svoj peľ. Toto číslo však môže za 20 rokov dosiahnuť 30 miliónov, keď mestský život, znečistenie a podnebné zmeny vyvolajú príznaky astmy a alergií, varovali odborníci skoršie v tomto roku.