Harvardská lekárska škola zavádza nové pravidlá na zastavenie úplatkárstva zo strany výrobcov liekov

05.08.2010 00:20

NaturalNews.com - 3.VIII.2010 - Jonathan Benson

 

       Pôvodný článok "Harvard Medical School rolls out new rules to stop its faculty from accepting bribes from Big Pharma"
       z angličtiny preložil Ing. Marián Fillo.

 

       Je bežné, že zdravotnícki profesionáli dostávajú darčeky, zdarma cesty, obedy/večere a iné podoby nepriamej kompenzácie od výrobcov liekov a zdravotníckych prístrojov za vyjadrenia schvaľujúce ich výrobky. Ale Harvardská lekárska škola (Harvard Medical School) teraz zaviedla nové pravidlo, ktoré zakazuje jej 11.000 zamestnancom zapájať sa do takýchto aktivít.

       Škola teraz tiež vyžaduje, aby fakulta, ktorá konzultuje s výrobcami liekov, zapája sa do ich výborov alebo s nimi spolupracuje akýmkoľvek iným spôsobom, verejne oznámila každý príjem nad 5.000 dolárov. Škola tiež sľubuje, že bude lepšie dohliadať na vzťahy, ktoré majú jej fakulty s výrobcami liekov a zdravotníckych prístrojov.

       "Snažíme sa, aby nás verejnosť vnímala, ako že robíme to, čo je v najlepšom záujme našich pacientov," vysvetlil Dr. Robert Mayer, spolu-predseda výboru zodpovedného za túto novú politiku Harvardu.

       Podľa Dr. Mayera i Dr. Jeffreyho Fliera, rektora Harvardskej lekárskej školy, fakulte bude naďalej dovolené spolupracovať s takýmito firmami na výskume platenom výrobcami, a bude tiež dovolené prijímať platby za účasť vo vedeckých poradných výboroch.

       Nové pravidlá boli zavedené na podnet vyšetrovania senátora Charlesa Grassleyho, ktoré sa týkalo praktických lekárov z Harvardu, ktorí údajne porušili federálne i školské pravidlá ohľadom konfliktu záujmov. Harvard odpovedal návrhom nových pravidiel, ktoré sú navrhnuté, aby vylepšili vnímanie školy verejnosťou.

       Nedávny článok v Boston Globe o novej politike vysvetľuje, že zámer Dr. Mayera ohľadom nových pravidiel je "zabrániť aby sa z lekárov stali (alebo boli vnímaní ako) marketingoví agenti výrobcov." Je teda ťažké zistiť, či sa v skutočnosti vôbec niečo zmení, alebo to len bude ako zmena vnímané.

 

Zdroj:

 

Viď tiež články: