GlaxoSmithKline stojí pred súdom kvôli hororovej továrni

18.07.2013 19:06

Spiegel OnLine Wirtschaft27.X.2010Michael Kröger

 

       Pôvodný článok Pharma-Produktion: GlaxoSmithKline steht wegen Horror-Fabrik vor Gericht
       z nemčiny preložila Lívia Danielisová a jazykovo upravil Ing. Marián Fillo.

 

       Kontaminovaná masť pre deti, neúčinné antidepresívum, výrobok v obale od iného druhu výrobku... Dlhé roky panovali takéto chaotické podmienky v istej továrni spoločnosti GlaxoSmithKline (GSK; dodávateľ všetkých plne hradených vakcín pre povinné očkovanie detí na Slovensku — pozn.prekl.). Za tieto nedopatrenia bude teraz tento britský výrobca liekov hnaný na zodpovednosť.

logo GlaxoSmithKline       GSK musí zaplatiť USA 750 miliónov dolárov. Ministerstvo spravodlivosti USA považuje za preukázané, že GSK predával kontaminované alebo s nesprávnymi prísadami vyrobené medikamenty. Úrady vyšetrovali tento prípad 6 rokov a nakoniec dosiahli dohodu s GSK.

       GSK pripustil, že výroba v závode Cidra v Portoriku bola problematická. GSK však akosi opomenul ospravedlniť sa za to postihnutým pacientom. Namiesto toho sa konateľ závodu Elpidio „PD“ Villarreal potešil, že toto roky sa ťahajúce súdne konanie už môže konečne upratať zo stola. Ubezpečil verejnosť, že ide o ojedinelý prípad.

       Nedopatrenia, dejúce sa v tejto továrni, ktoré vymenoval prokurátor Tony West, znejú neuveriteľne: Niektoré lieky boli počas výroby znečistené, niekedy boli domiešané a naplnené do nesprávnych fľaštičiek, inokedy nesúhlasili deklarované zložky so skutočnosťou... West varoval pred „vážnymi dôsledkami“ pre dotknutých pacientov. Prokurátor však neposkytol dôkazy o tom, že by nejakí konkrétni ľudia boli vďaka týmto nedopatreniam priotrávení.

 

Korunná svedkyňa dostane miliónovú odmenu

       Minulý rok (2009) GSK uzavrel spomínanú továreň. Po v nej vyrábaných liekoch vraj už nebol dopyt, znelo oficiálne zdôvodnenie. Aj liek na cukrovku Avandia, ktorý zvyšoval riziko infarku srdca a ktorý je v Nemecku od 1. novembra zakázaný, sa vyrábal v Cidre. Dokopy sa tam vyrábalo okolo 20 preparátov. Cidra svojho času patrila medzi najväčšie výrobné závody GSK.

       Bývalá manažérka kvality podľa údajov jej právnikov upozorňovala na tieto problémy už v roku 2002, ba dokonca navrhovala aj uzavretie závodu. Vedenie GSK ju však ignorovalo. Keď neprestala poukazovať na tieto nedopatrenia, bola podľa údajov jej právnikov napokon prepustená. Následne sa v roku 2004 obrátila na americké úrady.

       Udanie sa jej nakoniec vyplatilo. Ako informátorka (whistleblower) má podľa amerického práva nárok na odmenu. Len od samotnej federálnej vlády vo Washingtone dostala 96 miliónov dolárov, čo je podľa New York Times doposiaľ najvyššia suma, aká kedy bola informátorovi vyplatená. Navrch k tomu dostane ešte ďalšie milióny dolárov od jednotlivých štátov USA.

       GSK sa už na túto mnoho-miliónovú pokutu pripravil a už v strede roka mal bokom odložené dostatočné množstvo peňazí. To výrazne znížilo zisk GSK v danom období. Finančné vyrovnanie už nebude mať na hospodársky výsledok GSK vplyv, upokojuje GSK svojich investorov.

 


Zverejnenie tohto článku zabralo šéfredaktorovi www.slobodaVockovani.sk vyše 1 hodiny čistého času.

Ak sú pre Vás tieto informácie zaujímavé či prínosné, budeme radi, ak našu činnosť podporíte.

 

Diskusia: GlaxoSmithKline stojí pred súdom kvôli hororovej továrni

zvýšený výskyt zmutovanej muchotrávky GSK... :)

rodič | 19.07.2013

https://www.2i.cz/4b72d0fa29

Jedovatosť:
je to jedovatá huba, ale prakticky nie je veľmi nebezpečná lebo je veľmi známa a charakteristická. Množstvo jedovatých látok sa mení podľa miesta výskytu a preto je i obraz otravy pomerne pestrý. Pri otravách hubami z horských oblastí prevládajú psychické a neurotoxické príznaky, u húb z nižších teplejších polôh je zase častejší muskarínový typ otravy.

s nadsázkou... avšak aktuálne

Re:zvýšený výskyt zmutovanej muchotrávky GSK... :)

Ing. Marián FILLO | 19.07.2013

Tá muchotrávka sa vydarila.
Ak smiem, rád by som ju použil v najbližšom preloženom článku o GSK...

Re:Re:zvýšený výskyt zmutovanej muchotrávky GSK... :)

rodič | 19.07.2013

Samozrejme, pán Fillo, použite túto fotku, bežne sa to v prírode nenachádza :) ...
Nedalo mi to a preto tá asociácia GSK s muchotrávkou...
Už dlhšiu dobu mi totižto určité skratky (napr. rôznych úradov, farma-firiem, politických strán, pripomínajú nejaký zmutovaný novodobý druh vírusu, odtrhnutý od normálneho prirodzeného vývoja ľudí...

Re:Re:Re:zvýšený výskyt zmutovanej muchotrávky GSK... :)

michal kras | 19.07.2013

Pan Filo, uvedomujete si, ze vyhanate vasho staleho a verneho citatela? Islo mi len o to, ze nielen GsK, ale aj ine farmafirmy vyrabaju a divnym sposobom testuju vakciny a lieky. A vascina clankov utoci na GsK ako keby ti ine spolocnosti ani neboli.
Tuto stranku si pre jej obsah vazim, ale na druhej strane treba povedat aj to, ze lieky, ktore GsK vyraba, v mnohych pripradoch zachranuju ludske zivoty a ze nie je vsetko ciernobiele.

Re:Re:Re:Re:zvýšený výskyt zmutovanej muchotrávky GSK... :)

Ing. Marián FILLO | 19.07.2013

Firma GSK je zo slovenského hľadiska mimoriadne dôležitá práve preto, že dodáva VŠETKY plne hradené vakcíny pre povinné očkovanie detí na Slovensku.

Takže ak slovenské úrady natoľko veria GSK, že mu zverili do rúk komplet očkovanie všetkých slovenských detí, tak je asi celkom pochopiteľné, že v prvom rade kladiem otázku, či je namieste veriť tejto firme. Keby bol na jej mieste Pfizer, Sanofi Pasteur či Novartis, riešil by som zo všetkého najviac práve ich.

Okrem toho GSK ako doposiaľ jediný výrobca vakcín odo mňa žiadal ospravedlnenie za údajné poškodzovanie "dobrého mena a dobrej povesti". Nuž tak som sa pozrel bližšie na tú jeho "dobrú povesť a dobré meno". A ako vidno, je to iba fráza, za ktorou je vzduchoprázdno. Čistá potemkinovská dedina. GSK v skutočnosti nemá žiadne "dobré meno a dobrú povesť". A aj o tom je tento článok.

A nebojte sa, nebudem ich riešiť každý deň do nekonečna, len v rámci "júla - mesiaca GSK" som si dal záväzok zverejniť o GSK aspoň 1 článok denne, nech sa ľudia dozvedia, aká je v skutočnosti "dobrá povesť a dobré meno" tejto firmy (teda tí ľudia, čo to ešte nevedia). A "mesiac GSK" má samozrejme svoje hranice.

Iné firmy samozrejme tiež majú maslo na hlave, ale pre nás je najdôležitejší GSK, lebo je u nás de facto monopolom (čo sa týka povinného očkovania našich detí).

Re:Re:Re:Re:zvýšený výskyt zmutovanej muchotrávky GSK... :)

Ing. Marián FILLO | 19.07.2013

Mimochodom, ja sa vždy podpisujem "Ing. Marián FILLO", takže ak je autorom príspevku niekto iný než "Ing. Marián FILLO", nenapísal som ho ja.

Re:Re:Re:Re:zvýšený výskyt zmutovanej muchotrávky GSK... :)

svetlolej | 28.07.2013

Ahoj všem dobrým lidem, a jednoho z nich = p Mariána F zdravíme zvlášť :-)
Mnohokrát díky za tento web, byl nám velkým přínosem. Prosím pošlete info ohledně možnosti - převodu části daní k Vám na Váš účet- jednak jak to je s platbami z ČR? Pak KDY je možno toto převést? A jak to "zanést " do účtárny? předem děkuji :-)

Dále uvádím, že po mnohaletech samostudií po večerech, po práci, ve volném čase som proseděl desítky možná stovky hodin ohledně zdraví,hlubšího poznání lidského těla po tělesné, duchovní, doševní, emocionální a možná i po dalších stránkách :-) a s čistým srdcem říkám, že OČKOVÁNÍ JE JEDEN Z NEJVĚTŠÍCH PODVODŮ V DĚJINÁCH LIDSTVA přímo na lidi! .-)

pane michale krasi, s tím zachranováním to snad nemožete myslet vážně??? :-o

krásný den :-)

Tri roky stare veci

michal | 18.07.2013

Nerozumiem, preco dnes prekladate tri roky stare veci... a preco sa sustavne navazate do GsK, ked ine farmafirmy robia podstatne svinstva...
Ale asi na to mate svoj dovod...

Re:Tri roky stare veci

rodič | 19.07.2013

Milý Michal,
táto stránka poskytuje niekoľko rokov neoceniteľné informácie, i keď sú podľa Vás "akože staré", po dobe expirácie...
Ak sa Vám to nepáči, milý Michal, kliknite na šípku doľava v prehliadači a máte pokoj... :) , éto vsjo

Re:Tri roky stare veci

Ing. Marián FILLO | 19.07.2013

Tu je ten dôvod, Michal:
https://www.slobodavockovani.sk/news/gsk-ziada-ospravedlnenie-za-clanok-povinne-ockovanie-fasizmus-v-zdravotnictve-/

to je tá GSK

ferko | 18.07.2013

"Hej, môžem pre vás robiť rečníka?"......To znamená v preklade PODVODNÍKA :)))

Senior

Helena | 18.07.2013

Článok som prečítala, rozum sa mi zastavuje.

Záznamy: 1 - 12 zo 12

Pridať nový príspevok