Ekonomická kríza 'nesmie narušiť očkovací program'

25.06.2010 00:19

BBC News - 19.VI.2010

 

       Pôvodný článok "Economic crisis 'must not disrupt vaccine programme'"
       z angličtiny preložil Ing. Marián Fillo.

 

       Globálnej ekonomickej kríze nesmie byť dovolené, aby bola prekážkou dodávok nových očkovacích látok do rozvojových krajín, varovala zdravotnícka organizácia s celosvetovou pôsobnosťou.

       Globálna aliancia za vakcíny a očkovanie (Gavi) sa vyjadrila, že potrebuje viac než 4 bilióny US dolárov do roku 2015. Táto suma jej umožní pokračovať v existujúcich programoch a zaviesť nové očkovania proti hnačke a zápalu pľúc. Obáva sa však, že darcovia by za súčasného stavu mohli znížiť výšku svojich darov.

       Mnohé z rozvojových krajín si (so zahraničnou pomocou) vybudovalo infraštruktúru, vďaka ktorej môže byť teraz ponúknuté rutinné očkovanie až 80% najchudobnejších detí sveta.

 

Šetrenie peniazmi

       Gavi - verejno-súkromné partnerstvo, ktoré spája organizácie ako sú Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) a Nadácia Billa a Mellindy Gatesovcov, ako aj očkovací priemysel, sa teraz snaží zaistiť financovanie vakcín pre 15 krajín, aby mohlo pridať ďalšie vakcíny k už existujúcim programom. Ide o vakcíny proti pneumokokovým ochoreniam - najbežnejšej forme bakteriálneho zápalu pľúc - i proti rotavírusom - najčastejším pôvodcom hnačiek.

       "Deti majú právo na zdravie a my máme v našej moci priviesť ich na cestu k zdravým a produktívnym životom. Prichádza čas, kedy treba prestať hovoriť a začať konať. Úprimne si prajem, aby darcovia dali svoje peniaze na stôl (k dispozícii - pozn. prekl.)." povedala Mary Robinson, predsedkyňa predstavenstva Gavi. "Bez týchto peňazí na očkovanie nedosiahne svet miléniový cieľ č. 4 - do roku 2015 znížiť úmrtnosť detí do 5 rokov o dve tretiny."

       Gavi odhaduje, že ak sa mu podarí zabezpečiť financovanie očkovania pre 240 miliónov detí do roku 2015, môže sa tým predísť 4 miliónom úmrtí, vrátane jedného milióna úmrtí na pneumokokové a rotavírusové ochorenia.
       V marci tohto roka (2010) prisľúbila Veľká Británia 150 miliónov britských libier pre Gavi v priebehu nasledujúcich 10 rokov. 10 miliónov libier už bolo vyplatených, existujú však plány na revíziu financovania všetkých medzinárodných organizácií (pričom Gavi je jednou z nich) ako súčasť stratégie nasmerovať peniaze len na najefektívnejšie organizácie, potvrdil hovorca.