Centrálny nákup vakcín môže zvýšiť obrat (Zdravotnícke noviny 28/2013)

05.08.2013 13:01

Zdravotnícke noviny25.VII.2013, č. 28Ing. Marián Fillo

 

       Centrálny nákup vakcín pre celú EÚ môže vďaka množstevným zľavám ušetriť štátu značné množstvo peňazí, keďže (ako vidno zo správ o vakcínach pre Afriku za výrobnú cenu), marža (zisk výrobcu, odmena pre distribútora i pre lekáreň) môže tvoriť aj vyše 90% výslednej ceny vakcíny, prinajmenšom u niektorých vakcín. V tom tkvie nepochybný prínos tejto myšlienky.

titulka Zdravotníckych novín č. 28/2013       Správa o centrálnom nákupe vakcín však postráda dôležité detaily: kto a ako bude centrálne nakúpené vakcíny distribuovať až do ambulancií všeobecných lekárov? Bude to robiť jedna centrálna európska distribučná spoločnosť s pobočkou v každom členskom štáte, alebo sa distribúcia zverí do rúk zabehaným distribútorom? Alebo si každý štát vytvorí vlastnú distribúciu? Alebo sa vypíše výberové konanie na distribútora centrálne nakúpených vakcín?

       Teoreticky by bolo možné vrátiť distribúciu vakcín na Slovensko do stavu spred 10 rokov, kedy vakcíny skladovali jednotlivé regionálne úrady verejného zdravotníctva (RÚVZ), ktoré dohliadali aj na dodržiavanie chladového reťazca. Ten je oveľa ťažšie dodržať dnes pri roztrúsenej distribúcii skrz vyše 2000 lekární.

       Za úvahu tiež stojí úplné vyňatie plne hradených vakcín zo zdravotného poistenia (s odpovedajúcim znížením štátnych príspevkov do zdravotných poisťovní), keďže dnes niektoré poisťovne odmietajú preplatiť dokonca aj povinné očkovanie, ak je toto vykonané napr. rok po termíne, predpísanom v očkovacom kalendári. To je ale vskutku paradoxné, pretože to núti rodičov buď dať zaočkovať dieťa načas, alebo ho nedať zaočkovať vôbec. Poisťovňa pritom nič nestratí, či už preplatí vakcínu o rok skôr alebo neskôr, navyše sú to štátne peniaze, ktoré štát dáva na niečo, čo sám prikazuje, ale poisťovňa si tie peniaze jednoducho svojvoľne nechá. Ak to ale štát myslí s očkovaním vážne, mal by voči tejto neochote zdravotných poisťovní rázne zakročiť, napr. tým, že im celú agendu očkovania jednoducho odoberie.

       Čo sa epidémií týka, doterajšie skúsenosti či už s vtáčou alebo prasacou chrípkou sú skôr také, že akékoľvek vakcíny boli prakticky zbytočné a aj keď boli nakoniec k dispozícii, takmer nikto o ne nejavil záujem. V tomto ohľade teda nevidím v centrálnom nákupe veľký prínos, ale skôr hrozbu, ak by EÚ chcela pri prípadnej pandémii nakúpiť vakcíny pre každého (bez ohľadu na to, či o ne nakoniec bude mať záujem), a tým by ešte viac zvýšila obrat výrobcov vakcín, keďže pri poslednej pandémii 2009/2010 niektoré štáty EÚ nenakúpili žiadne vakcíny (Poľsko), niektoré ani nie pre každého 10. občana (Česko) či každého 5. občana (Slovensko). Ak teda bol "spravodlivejší prístup" myslený tak, že sa nakúpia centrálne vakcíny pre všetkých občanov EÚ bez ohľadu na skutočný dopyt, vidím v tom prefíkaný spôsob, ako môžu farmaceutické firmy z každej ďalšej umelo nafúknutej pandémie vyťažiť ešte viac, než sa im podarilo v rokoch 2009/2010. A to už naozaj nemožno označiť za prínos.

       Celkovo vzaté: myšlienka centrálneho nákupu vakcín nemusí byť zlá, avšak jej výsledné prínosy možno zhodnotiť až keď budú upresnené detaily, ktoré zatiaľ nepoznáme. Ak by sa potvrdili moje podozrenia, môže nás tento podnik za určitých okolností vyjsť ešte drahšie než súčasný, nie práve ideálny systém nákupu a distribúcie vakcín na Slovensku.

 

Diskusia: Centrálny nákup vakcín môže zvýšiť obrat (Zdravotnícke noviny 28/2013)

Rozhovor s MUDr. Elekovou v OnaDnes.cz

lela | 09.08.2013

https://ona.idnes.cz/rozhovor-o-negativnich-vlivech-ockovani-ffu-/zdravi.aspx?c=A130725_004650_zdravi_haa

Senior

Helena | 08.08.2013

https://www.celostnimedicina.cz/ockovani-tehotnych-proti-chripce-zvysuje-pocet-potratu.htm

Senior

Helena | 07.08.2013

https://www.voxvictims.com/2012/05/05/ako-spolu-suvisi-autizmus-neurologicke-poruchy-vakciny-gmo-msg-a-aspartam/

nepotrestane zlo sa vracia v horsej podobe

IP | 07.08.2013

Geneticke modifikacie sa robia zmiesanim nejakeho roztoku s kulturou bakterii. Co tak geneticky modifikovat cloveka aby sa otravoval sam. CO ak sa uz take vakciny pouzivaju?

Senior

Helena | 07.08.2013

https://buzz.naturalnews.com/000896-AIDS-vaccine-monkey_testing.html

Senior

Helena | 06.08.2013

https://www.dolezite.sk/Ak-sa-nedate-zaockovat-do-troch-dni-zomriete-xSZ9te.html

Senior

Helena | 06.08.2013

https://www.naturalnews.com/041501_lycopodium_clavatum_cancer_treatment_homeopathic_remedy.html
Homeopatický prípravok Lycopodium clavatum ponúka novú nádej pre ľudí čo trpia rakovinou...

Senior

Helena | 06.08.2013

Ďalší dnešný očkovací článok:
https://www.naturalnews.com/041512_Gardasil_ovary_destruction_HPV_vaccine.html
Aký je nebezpečný Gardasil a aké otrasné vedľajšie účinky má.

Senior

Helena | 06.08.2013

https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2013/08/06/jenny-mccarthy-vaccine-talk.aspx
Dnešný článok o očkovacom biznise z môjho obľúbeného webu www.mercola.com
Je tam spomenuté koľko detí z očkovania v Amerike ochorie - jedno zo šiestich má problém s učením, jedno z deviatich má z očkovania astmu, jedno z päťdesiatich astmu...

Nákup vakcín

Jao | 06.08.2013

V tomto prípade sa tu vôbec nepočíta s ľuďským zdravím. Ide tu len o matematický počet kusov, pre ktoré je treba za štátne peniaze nakúpiť zbytočnosť, za ktorú sa platí dvakrát. Prvýkrát pri nákupe a druhýkrát pri likvidácii. Ja žiadnu vakcínu nežiadam, tak nech to štát zohľadní a nepadá na kolená pred EU. U nás je to aj tak divné, že ak odmietnem, aby sa o moje zdravie štát (RÚVZ) nestaral, ešte si to musím zaplatiť pokutou, ktorá podľa rozhodnutia je príjmom do štátnej pokladnice.

Re:Nákup vakcín

Ing. Marián FILLO | 06.08.2013

Je to naozaj zvláštne lebo štát tým dvojnásobne ušetrí.

to bude podraz

IP | 05.08.2013

Podľa mňa za tým bude nejaký veľký podraz, niečo ako povinné očkovanie pre celú EU.

Určite im nejde o úsporu peňazí a blaho ľudí.

Re:to bude podraz

Helena | 05.08.2013

Mňa to isté napadlo. A možno tam aj vložia čip...Veď na iných weboch sa dočítame, že elity sveta plánujú depopuláciu na pol miliardy.

Re:Re:to bude podraz

IP | 06.08.2013

Čo je to depopulácia? Mne to pripadá ako pomalá invázia. Na naše územie sa tlačia iné skupiny ľudí a nás zabíjajú. Doktori sú kolaboranti. Tá polmiliarda ľudí je nejaká celosvetová mafia? Lebo mi tam asi zhrnutí nie sme. Mier je vraj iný spôsob vedenia vojny.

Re:Re:to bude podraz

IP | 06.08.2013

U čipu je ten problém že zabíja. Putuje po tele. Trebárs sa vzprieči v tepne a spôsobí infarkt alebo mozgovú príhodu. Čipy treba odmietnúť rovnako ako očkovanie.

Re:to bude podraz

Ing. Marián FILLO | 06.08.2013

No ja každopádne o tie vakcíny od EÚ (ani o iné) záujem nemám a mať nebudem.

Re:to bude podraz

DD | 07.08.2013

Je to podľa mňa veľmi dobre vymyslené a ide len o čistý biznis. Štát zaplatí za všetkých x miliónov občanov aby nevznikla pandémia, potom bude tlačiť aby si to povinne kúpili a potom im dá ešte pokutu ak sa budú vzpierať. Vidia, že sa ľudia začínajú zobúdzať ohľadom škodlivosti očkovania, tak presvedčia-podplatia predstaviteľv štátu, presadia to centrálne a je to. O podplácačských praktikách farmafiriem tu čítame denne a naši politici sú po prachoch celý žhaví. Veď za chvíľu už nemajú čo v tomto štáte rozkradnúť.

Senior

Helena | 05.08.2013

https://www.naturalnews.com/041490_FDA_breakthrough_therapy_drug_testing.html
Ako sa dnes neodskúšavajú lieky...

Senior

Helena | 05.08.2013

Nechcem miešať politiku s vakcínami. Ale na jednom webe som čítala, že EÚ vznikla ako kartal farmaceutický, bankový a petrochemický. Takže si to vieme vysvetliť. Veď už veľmi obmedzili bylinné preparáty, originálne lieky nahrádzajú "šmejdami" generikami, za ktoré farmaceutické firmy vôbec nenesú zodpovednosť. Schválili zákon, že ak ochorieme z generika alebo umrieme, nemôžeme zažalovať farmaceutickú firmu. No ale musíme sa tešiť, že jednopercentná elita bude bohatnúť a my trpieť.

Re:Senior

IP | 06.08.2013

Politika je pánske huncúcstvo. Myslím že sa má dobre viac ako 1 percentu ludí. Pozrite sa na tych co nepracuju, mnozia sa a stat ich zivi a vsetko im toleruje. Dvojity meter.

Je to tak na Slovensku, v zapadnej Europe a asi vsade na svete.

...

Lulik | 05.08.2013

Dakujeme ze si robite starosti s nakupom a skladovani, no my vase vakciny nepotrebujeme, pre mna za mna si ich vylejte aj do wc !!!

Re:...

Ing. Marián FILLO | 05.08.2013

No však o tom hovorím - aby neboli centrálne nakúpené vakcíny, o ktoré nebude mať nikto záujem.

Ak sa ale ušetrí na vakcínach, o ktoré záujem je, tak OK - načo zbytočne podporovať parazitov, čo sa na tom nekresťansky nabaľujú?

Re:Re:...

Lulik | 05.08.2013

Vies , ja si len zelam aby existovali vakciny o ktore nema vobec nikto zaujem. To by bol vrchol mojho blaha :) to by som bola inac spokojna :)

Re:Re:Re:...

Ing. Marián FILLO | 06.08.2013

Zase by sme nemali tým, čo o to stoja, odopierať potešenie dať sa očkovať. :-)

Kto chce kam, pomôžme mu tam...

Re:Re:Re:Re:...

IP | 06.08.2013

Ano, kazdy tlak vyvyja protitlak. Somar sa ani nepodakuje aj ked mu zachranite zivot. Informacie a pomoc maju by naopak za odmenu, ako nieco cenne.

Re:...

IP | 05.08.2013

Do WC nie! Je to toxicky odpad plny ortute a inych svinstiev. Znecistili by ste vodne toky. Odosiela sa to na likvidaciu do specializovanych firiem.

Re:Re:...

Lulik | 05.08.2013

O ano, pravdu mas..... ale na druhej strane, hlavne ze tym bordelom tlacia nase deticky.

Re:Re:Re:...

IP | 06.08.2013

To ti nevadí že pokapú ryby? :-) Prapáč

Záznamy: 1 - 28 zo 28

Pridať nový príspevok