Anita Petek už nie je medzi nami

10.09.2010 12:58

Aegis Österreich - 8.IX.2010 - Dr. Johann Loibner

 

       Pôvodný článok "Anita Petek ist nicht mehr unter uns"
       z nemčiny preložil Ing. Marián Fillo.

 

       V pondelok 6.IX.2010 po dlhom trápení zomrela pani Mgr. Anita Petek z Luzernu. Bola vydatá, matkou dvoch detí a povolaním sociálna pedagogička.

       Po jednej výmene názorov s istým lekárom, pri ktorej šlo o otázku očkovania, sa začala touto témou dôkladne zaoberať. Poznanie, že očkovanie nemôže chrániť, ale prinajmenšom škodiť, v nej čoraz viac silnelo. Čoskoro začala svoje poznatky šíriť prednáškami. Krátko na to vydala svoju prvú knihu na túto tému "Rund ums Impfen" ("O očkovaní").

       Potom sa podujala vydávať informačný časopis "AEGIS Impuls". Tento hodnotný informačný časopis vychádzal štvrťročne a bol rozširovaný vo všetkých nemecky hovoriacich krajinách. Do roku 2009 vyšlo 40 čísel. Touto prácou vytvorila celosvetovo jedinečnú ponuku informácií. Sympatický design tohto úspešného časopisu vytvoril jej manžel - architekt Vlado Petek. Lekári, liečitelia, pôrodné asistentky, zdravotníci rôznych špecializácií, právnici, fyzici a ďalší uverejňovali svoje články v tomto nečakane úspešnom časopise.

       Najväčšiu časť článkov písala samozrejme samotná Anita Petek. Jej články boli medzi čitateľmi veľmi obľúbené vďaka ich jasnému a zároveň humornému štýlu. Jej práce sú vecné a udávajú všetky poctivo preskúmané zdroje. Odborníci sa obracali na doteraz neznámu vedkyňu, aby im poskytla podklady.

       Potom vyšla kniha "Kritická analýza problematiky očkovania" v dvoch zväzkoch. Tieto knihy slúžia mnohým lekárom a znalcom ako encyklopedická príručka. Anita Petek založila obsiahly a hodnotný archív.

       Najväčší úspech však mali jej prednášky. Svojimi dôkladnými vedomosťami a zábavným spôsobom podania vedela presvedčiť laikov i lekárov. Často bola pozývaná aj do televízie. Až tri prednášky týždenne mávala v Taliansku, Švajčiarsku, Nemecku a Rakúsku. Nezriedka šla spať až o 400 ráno. A skoro ráno zase pracovala usilovne ako včelička. Počas dňa pomáhala svojimi radami mnohým volajúcim, ktorí potrebovali pomôcť.

       Jej ohromný prínos pre osvetu v otázke očkovanie v tomto okamihu ešte nevieme dostatočne oceniť.

       Popri obrovskej práci v AEGISe sa starala rovnako svedomito aj o svoju rodinu a domácnosť.

       Tušila, že jej zdravie sa bude zhoršovať. Nestrávila veľa času lekárskymi vyšetreniami a nezmyselnými procedúrami. Koľko vládala, toľko pracovala. Veci, ktoré sa majú stať po jej smrti, mala už dlho usporiadané. Počas svojich posledných (našťastie len niekoľkých) dní v nemocnici musela podstúpiť veľmi nepríjemné veci, ktoré boli úplne proti jej presvedčeniu. Toto všetko, ako aj celú chorobu, znášala vytrvalo a dôstojne.

       Z jej hlbokej viery, ktorú stále žila, mohla povedať, že zo "života na onom svete" nemusí mať žiaden strach. Svoju starostlivosť venovala až do svojho skonania rodinnej pohode a jej veľkej naliehavej úlohe.

       Všetci smútime a zároveň vieme, že od nás odišla jedna veľmi významná žena tejto doby.