Ako to vyzerá s očkovaním v Rusku?

26.03.2016 02:13

Ing. Marián FILLO

 

2 vakci-hoaxy za 2 mesiace

    Po tom, čo som začiatkom februára/února tohto roka demaskoval jednu podvodnú správu (angl. hoax), podľa ktorej vraj Edward Snowden na (ako som zistil — zrejme vymyslenom, tzn. nejestvujúcom) TV kanále 56 prehlásil, že USA infikujú Rusko biologickými zbraňami (predovšetkým vakcínami), sa objavila ďalšia, ktorá však tentokrát nemá ruskú pôvodinu (aspoň mne sa ju nepodarilo — na rozdiel od tej prvej — nájsť):

ilustračný obrázok: Vladimír Vladimírovič Putin a ampulka s vakcínou + ortuťové guličky s dieťaťom na pozadí    Nie že by som nezdieľal názor, že vynucovanie si povinného očkovania je v podstate otrokársky prístup, teda že štát, zastúpený úradníkom či lekárom, de facto vlastní vaše telo, lebo o ňom rozhoduje bez ohľadu na váš názor a vašu vôľu, je teda otrokárom. Problém je, že niečo také zrejme ruský prezident Vladimír Vladimírovič Putin nikdy nepovedal, prinajmenšom sa o tom nenašiel žiadny iný doklad než zmienený (s najväčšou pravdepodobnosťou vymyslený) článok, ktorého autor nebol ani po priamej výzve v diskusii schopný odkázať na akýkoľvek zdroj tejto informácie.

    Okrem tohto faktu, ktorý by niekto mohol vysvetliť trebárs tým, že autor článku diskusiu nečítal a tak sa ani nedozvedel, že bol k predloženiu zdroja vyzvaný, v neprospech článku svedčia prinajmenšom tri skutočnosti:

  1. Rusko malo v roku 2014 (novšie údaje zatiaľ Svetová zdravotnícka organizácia nezverejnila) zaočkovanosť na úrovni 97%, tzn. rovnakú ako Slovensko, kde máme 10 povinných očkovaní a odmietači povinného očkovania sú všakovakým spôsobom psychicky zastrašovaní až týraní a tiež pokutovaní.
  2. V Rusku vyvinuli prvú vakcínu proti ebole. Dokonca nie jednu, ale hneď dve. Hmmm... očkovacia veľmoc, dlhé roky pod vládou (údajného) diktátora, ktorý je proti očkovaniu? To neznie veľmi pravdepodobne, že?
  3. Vladimír Putin nariadil ruským vedcom vyvinúť vakcínu proti vírusu zika. Áno, proti tomu vírusu zika, čo je tou najmenej pravdepodobnou príčinou mikrocefálie. Takže Putin de facto (neviem, či vedome alebo nevedome) podporuje celý ten zika hoax, ktorý pravdepodobne má za úlohu maskovať nejaký obrovský priešvih buď s pesticídmi alebo s očkovaním (či už MMR alebo TdaP).

 

Čo na to samotní Rusi (vlastne Rusky)?

    Nechcel som však ostať len pri dohadoch, a tak som sa pozrel na v Rusku najobľúbenejšej sociálnej sieti VK.com (predtým VKontakte.ru) — áno, s FaceBookom sa v Rusku veľmi nekamarátia a ja sa im ani nedivím — na proti-očkovacie skupiny. Vybral som si najväčšiu (Правда о прививках = „Pravda o vakcínach“, 55.405 členov k 26.III.2016 o 0258) a spýtal som sa tam (uvádzam len slovenské preklady, ruskú pôvodinu nájdete tu):

„Rád by som sa vás spýtal, či sú v Rusku nejaké očkovania povinné.

    Ak áno, pre koho a proti akým chorobám?

    Jestvujú nejaké sankcie pre tých, čo sa rozhodnú neočkovať?

    Aký je vzťah pediatrov k očkovaniu?

    Uznávajú kontraindikácie očkovania?

    Informujú rodičov dôkladne o nežiaducich účinkoch očkovania?

    Je v Rusku nejaká očkovacia propaganda alebo reklama na očkovanie?

    Vakcíny ktorých výrobcov sa v Rusku používajú? GlaxoSmithKline, Sanofi Pasteur, Pfizer, Novartis alebo nejakí ruskí výrobcovia? Alebo indickí, čínski…?

    Je známe, aký má k očkovaniu vzťah V. V. Putin?“

    Odpoveď na seba nenechala dlho čakať. Oľga mi odpovedala:

„V Rusku nie je žiadne očkovanie povinné. Je však vyvíjaný silný psychologický tlak na tých, čo očkovanie odmietajú — ako zo strany zdravotníkov, tak aj zo strany ľudí, čo veria v teóriu kolektívnej imunity proti prenosným chorobám.

    Očkovacia propaganda je obrovská — ako v televízii, tak aj reklamné plagáty v poliklinikách.

    Otvorené informovanie rodičov o možných nežiaducich účinkoch očkovania je vec nevídaná, iba na požiadanie lekár môže dať rodičom príbalový leták vakcíny.

    Prístup ku kontraindikáciám očkovania je dobre vidieť na národnom očkovacom kalendári. Teraz sa odporúča aj očkovanie tehotných, aj očkovanie chronicky chorých ľudí: https://ejeweek.ru/show_item.php?id=330

    Keďže lekári dostávajú prémie za 95%-nú zaočkovanosť obyvateľstva, samozrejme vždy ponúkajú očkovanie, trvajú na jeho nevyhnutnosti a bagatelizujú riziká očkovania.

    Nakoľko viem, Putin sa doteraz otvorene o očkovaní nijak nevyjadril. Všetko je to len na úrovni chýrov.“

    Nasleduje odkaz na skrátený ruský preklad vyššie zmienenej (pravdepodobne) podvodnej správy, aj s odkazom na ňu, pričom tento ruský preklad bol umiestnený len v rámci diskusie na tej istej sociálnej sieti. Žiadne noviny, rozhlas či televízia, dokonca ani žiadne alternatívne spravodajstvo, len to niekto narýchlo preložil a dal na VK.com.

    Po tejto odpovedi už moje presvedčenie, že ide o podvrh a nie o skutočné Putinove vyjadrenie, hraničilo s istotou. Ale prišla ďalšia odpoveď, tentokrát od Márie:

„Žiadne očkovanie nie je povinné, ale celý rad povolaní má povinné očkovania (napr. ľudia, pracujúci vo vzdelávacích zariadeniach) a tiež v prípade epidémie nepustia do školy/škôlky neočkované dieťa. Sankcie pre neočkovačov nie sú žiadne, ale niektorí zdravotníci sa obracajú na sociálku, ako keby šlo o nefunkčnú rodinu (ja som sa s tým osobne nestretla, ale počula som o tom).

    V mojom meste sú pediatri všetkými rukami i nohami za očkovanie. Hádať sa s nimi alebo čokoľvek im dokazovať nemá zmysel — nerozumejú. Na kontraindikácie očkovania vôbec neberú ohľad. Moje dieťa dostalo v pôrodnici výsyp — také červené vyrážky, ale lekárka napriek tomu trvala na očkovaní, konkrétne na BCG vakcíne proti tuberkulóze. A keď som sa pýtala na nežiaduce účinky očkovania obvodnej pediatričky, povedala, že žiadnych nežiaducich účinkov očkovania niet, len 1 z milióna očkovaní. Od žiadneho lekára som jakživ nepočula akúkoľvek informáciu o nežiaducich účinkoch očkovania.

    Očkovacia propaganda je ohromná. Na prvom TV kanále ukazovali deti so zápalmi uší a mozgových blán, ako keby stačilo len očkovať a razom to všetko zmizne. Všeobecné strašenie. Nemocnice sú obvešané plagátmi o nevyhnutnosti očkovania, noviny sústavne píšu, že bez očkovania pomrieme.

    Na zvyšné otázky nemôžem odpovedať, pretože sa výrobcami vakcín nezaoberám, keďže neočkujeme.

    Putin zrejme podporuje očkovanie. Nedávno hovoril, že je nevyhnutné čo najskôr vyvinúť vakcínu proti vírusu zika.“

    Chcel som sa uistiť, či som to dobre pochopil, tak som sa spýtal doplňujúcu otázku:

„Rozumiem správne, že v Rusku oficiálne nie sú žiadne sankcie pre tých, čo odmietajú očkovanie? Len (protizákonný) silný psychologický nátlak, nič iné?

    Na Slovensku môžeme dostať pokutu od 0 do 331 €, to je všetko (zatiaľ). Ale vakcinátorom sa to máli a chcú zakázať našim deťom chodiť do škôlky.“

    Oľga odpovedala:

„Pri zápise do škôlky sú aj u nás problémy. Nie všetky však sú spojené s očkovaním.

    1. Nie je dosť miest v škôlkach, poradovník je dlhý. Do poradovníka na škôlky sa treba zapísať hneď po narodení dieťaťa.

    2. Zápisy do škôlky prebiehajú v troch mesiacoch: februári/únoru, marci/březnu, apríli/dubnu. V tomto čase všetci záujemcovia prechádzajú cez lekársku komisiu, čo je pre zápis do škôlky povinné. Následkom toho nie je dosť bezplatných poukazov na vyšetrenia u špecialistov. Mnohí potom musia podstúpiť lekársku komisiu za peniaze, a to nie je práve lacné.

    3. Tí, čo odmietajú Mantoux test či röntgen na odhalenie tuberkulózy, majú tiež problém. Ministerstvo zdravotníctva prikázalo nepustiť v takomto prípade dieťa do škôlky bez potvrdenia od ftizeológa. Lenže ftizeológ dá potvrdenie len na základe tých istých testov (Mantoux a röntgen). Odmietnutie vyššie spomenutých vyšetrení na tuberkulózu spravidla neprijímajú ani ftizeológ, ani škôlky, a to pod zámienkou, že dieťa môže mať tuberkulózu. Jedinou alternatívou sú drahé testy (5.000–6.000 rubľov, cca 65–78 €), ktoré nie sú hradené z povinného zdravotného poistenia. Kvôli tomu sa mnohí ľudia súdia a nedokážu dostať svoje deti do škôlky.“

    Zopakoval som ešte svoju otázku o vakcínach, ktoré sa v Rusku používajú, keďže ani Oľga, ani Mária mi ju nezodpovedali. Chytila sa Tatiana, ktorá ma odkázala na stručný prehľad všetkých registrovaných vakcín v Rusku:

    Zoznam má však jednu chybičku: neobsahuje odkazy na príbalové letáky. Tak som sa pýtal aj na ne a Tatiana mi odporučila stránku:

    Tento odkaz už vedie na prehľad všetkých druhov vakcín a keď si vyberiete druh, tak sa zobrazia všetky v Rusku registrované vakcíny daného druhu. U niektorých druhov teda aj žiadne. Ak sa zobrazí zoznam vakcín, tak potom kliknutím na vakcínu sa ukážu informácie o danej vakcíne. Osobne ma to ale dosť sklamalo, pretože tých údajov je tam (prinajmenšom na prvý pohľad) podstatne menej než v európskych príbalových letákoch, nehovoriac o austrálskych, kanadských, či amerických, ktoré sú vo všeobecnosti obsiahlejšie než tie európske.

 

Čo tým kto sleduje?

    Je teda zrejmé, že niekto si tu vymyslel dve správy, ktoré sa potom veselo šírili naprieč skupinami ľudí, skeptických k očkovaniu, pričom mi dalo dosť práce upozorňovať na to, že sú to hoaxy. Prvý opieral svoje tvrdenia o autoritu Edwarda Snowdena, druhý o autoritu Vladimíra Putina, pričom obe tieto osobnosti majú u proti-systémových ľudí na Západe spravidla vysoký kredit.

    Je tu teda určitý spoločný rukopis, aj keď nechcem tvrdiť, že obe správy napísal jeden človek. Mohla to byť ale jedna a tá istá tajná služba či podvraťácka mimovládka, a ak ani to nie, tak zadanie mohol napísať ten istý človek. Čo bolo jeho cieľom? Na jednej strane to mohlo byť poškodenie povesti ako Snowdena, tak Putina u tej časti verejnosti, ktorá nekriticky verí v prínosy a bezpečnosť očkovania, na druhej strane to mohol byť taký IQ test na ľudí, čo sú vždy pohotoví šíriť všetko, čo len trochu zaváňa spiknutím elít. V oboch prípadoch, žiaľ, neprešlo IQ testom pozoruhodné množstvo ľudí.

    Na jednej strane je síce naozaj rozumné po všetkých tých lžiach a podvodoch neveriť našim a všeobecne západným (EÚ/USA/NATO) politikom a oznamovacím prostriedkom hlavného prúdu (mainstreamovým médiám) ani ten nos medzi očami, na druhej strane však je dosť rizikové vypnúť kritické myslenie pri správe, ktorá vyzerá na prvý pohľad proti-systémovo. To môže totiž často byť v lepšom prípade len zbožné prianie nejakého proti-systémového živlu, v horšom prípade úmyselná sabotáž, ktorá — keď jej proti-systémovci sadnú na lep — poslúži na verejné hanobenie tých, čo túto podvodnú správu nekriticky zdieľali a šírili ďalej.

    Nebudem tu však fabulovať o konšpiráciách, ale skúsim uzavrieť tento článok konštruktívne: Ako rozpoznať podvrhy/hoaxy? Niekedy je to tvrdý oriešok, ale u týchto dvoch to vôbec nebolo ťažké a stačili tieto jednoduché kroky:

  1. Vyhľadať pôvodnú správu, v tomto prípade v ruštine resp. angličtine, keďže zlými prekladmi vznikajú často nepríjemné nedorozumenia.
  2. Zistiť, ktoré zdroje správa cituje a overiť si, či citáty sedia. V tomto prípade sa jedna správa odvoláva na neexistujúce vyjadrenie Edwarda Snowdena na neexistujúcom 56. TV kanáli a druhá na „výbušnú správu“, ktorú si vraj dal vypracovať Putin osobne a ktorá má čoskoro byť predložená Kremľu (ruskej vláde), teda v podstate na nič, čo by sa dalo doložiť. Ak sa zdroje nedajú overiť alebo sa správa na žiadne neodvoláva, je to s najväčšou pravdepodobnosťou hoax.
  3. Ak ide o správu z inej krajiny, spojiť sa s miestnymi z daného odboru (v tomto prípade očkovanie) a spýtať sa ich, či o tom vedia viac (ak vôbec niečo). Ak nie, je to s najväčšou pravdepodobnosťou hoax.
  4. Ak správa propaguje nejaký výrobok (čo sa stalo v prvom prípade, keď šlo o liek proti parazitom), je to s najväčšou pravdepodobnosťou PR správa alebo hoax (čo je častokrát jedno a to isté).

    Takže tak, milé čitateľky a vážení čitatelia: ak budeme nekriticky preposielať/zdieľať bez akéhokoľvek overovania rôzne bombastické články, môže sa ľahko stať, že budeme za debilov pre toho, kto takéto veci vymýšľa a šíri, aby tým vo výsledku zosmiešnil až znemožnil našu (zatiaľ) menšinu, kritickú voči systému, čím vo výsledku účinne zabráni akejkoľvek systémovej zmene. Veď kto zo zatiaľ nerozhodnutej väčšiny by sa pridal k magorom, čo zožerú aj s navijakom každý hoax, že?

     Takže aj to, čo na prvý pohľad vyzerá ako proti-očkovacia správa, môže vo výsledku byť dielom niekoho, komu za špinavú prácu platí nejaký výrobca vakcíny. Kritické posúdenie každej správy a overovanie uvádzaných údajov v citovaných zdrojoch je teda v záujme nás všetkých, čo chceme dosiahnuť priaznivú zmenu systému, a je jedno, či ide o správy, čo nám hrajú do karát, alebo o správy, z ktorých sa nám pomyselne vo vrecku nožík otvára. Kritické myslenie nesmieme vypnúť za žiadnych okolností, inak nám to skôr-či-neskôr dá farmaceutická mafia (ktorá podľa mňa za týmito hoaxmi stojí) poriadne vyžrať (do značnej miery právom), a to nás bude potom dosť mrzieť.

    Neostáva mi teda nič iné, než milovníkov Ruska (a jeho dlhoročného prezidenta/predsedu vlády Vladimíra Vladimíroviča Putina) v radoch odmietačov očkovania či zástancov slobody v očkovaní sklamať, ale taká je pravda a nebudeme si to maľovať na ružovo, keď to ani zďaleka ružové nie je: (prinajmenšom v túto chvíľu) Rusko nie je pre neočkovačov žiadnou Zemou zasľúbenou a neočkovanie v Rusku očividne nie je prechádzkou ružovým sadom, a to aj napriek tomu, že oficiálne žiadne očkovanie v Rusku nie je plošne povinné (pre niektoré povolania však sú predpísané určité povinné očkovania).