Ad: Južnou Európou a Nemeckom sa šíri epidémia osýpok

03.08.2010 22:05

rizikaockovania.sk - 2.VIII.2010 

 

       Bolo cieľom článkov "Osýpky: V Bulharsku, Taliansku, Grécku a Nemecku sa šíri epidémia" alebo "Európou sa šíri epidémia osýpok, môže zasiahnuť aj Slovensko" vystrašiť obyvateľstvo? V tom prípade by možno bol namieste názov "Úrad verejného zdesenia" pre inštitúciu, ktorá ani po fraške chrípkovej "pandémie" neprestáva strašiť. Prvý názov článku je manipulatívny, pretože mieša neporovnateľné; zaradenie vyspelých krajín však môže u čitateľa vzbudiť dojem bezprostrednej hrozby. Druhý názov je hrubo demagogický; budí dojem akútnej hrozby, pritom pôvodné informácie sú viac než štvrť roka staré a epidémia v Bulharsku, jediná ktorá stojí za zmienku, už končí.

       Keď sa pozrieme na stránku ECDC, márne hľadáme stopy obobnej paniky; na stránke udalostí nie je o osýpkach ani slovo. Na stránke venovanej osýpkam, na ktorú sa ÚVZ odvoláva, je odkaz na aprílové číslo Eurosurveillance. Drvivá väčšina (cca 24000 od apríla 2009) prípadov osýpok v Európe sa vyskytla v Bulharsku, v biednych rómskych komunitách na juhu, kde nastali aj všetky detské úmrtia. Prípadová úmrtnosť bola celkovo 0,1% čo je porovnateľné s bežnou chrípkou. Zaujímavé informácie sú aj o Grécku - spomedzi Rómov s nízkou zaočkovanosťou, až 95% chorých bolo mladších než 14 rokov, čo je ideálny vek pre prekonanie osýpok. Naproti tomu väčšinové, dôkladne preočkované grécke obyvateľstvo, malo až 75% prípadov vo vyššom veku, čo je nepriaznivé z dôvodu hroziacich komplikácií. V Nemecku je zaočkovanosť až 96%, takže ak hovoríme o "epidémii", tak hovoríme zároveň o ďalšom zlyhaní teórie "kolektívnej imunity".

       Avšak nazývať epidémiou 62 prípadov v 3,5-miliónovom Berlíne alebo 280 prípadov v 4,3-miliónovom Piemonte (Taliansko) či 126 prípadov v 11-miliónovom Grécku je azda predsa len trochu nemiestne. Ospevovanú vakcínu MMR považujeme za omnoho väčšie riziko než osýpky, nakoľko je podozrivá z vyvolávania autizmu, ktorým na Slovensku trpí už 1 dieťa zo 150, ako aj detskej cukrovky.